Podkładki pod monoporcje — jak wybrać te idealne?
Znalezienie idealnych podkładek pod monoporcje, będzie kluczowe w osiągnięciu doskonałej prezentacji przystawek i słodkich wypieków. Poniższy artykuł przybliży jakie są rodzaje podkładek na rynku oraz na co zwracać uwagę przy ich wyborze, aby dostosować je do indywidualnych preferencji kulinarnych i estetycznych.
3,40 zł
Cena netto: 2,76 zł
3,80 zł
Cena netto: 3,09 zł
4,20 zł
Cena netto: 3,41 zł
3,00 zł
Cena netto: 2,44 zł
3,30 zł
Cena netto: 2,68 zł
3,40 zł
Cena netto: 2,76 zł
Czym są podkładki pod monoporcje?
Podkładki pod monoporcje to inaczej jednorazowe naczynia przeznaczone do umieszczenia na nich jednej porcji danego posiłku lub ciasta. Są wygodne w użyciu, łatwe do przenoszenia i eliminują potrzebę mycia naczyń po posiłku. Ponadto są bardziej ekologiczne niż plastikowe talerzyki, ponieważ mogą być z łatwością poddane recyklingowi lub rozkładowi w naturalnych warunkach. Razem z pudełkiem na tort, stanowią świetne uzupełnienie każdej imprezy.
Jakie są zalety korzystania z podkładek pod monoporcje?
Podkładki pod ciastka i monoporcje są coraz częściej wybieranym elementem zastawy stołu na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Ma to miejsce z bardzo wielu powodów. Najważniejsze z nich to:
- estetyka - podkładki mogą stanowić dodatkowy element dekoracyjny, zwłaszcza jeśli posiadają ciekawe wzory lub nawiązują do tematyki i motywu przewodniego imprezy;
- wygoda - podkładki są jednorazowe, a więc po zakończonej imprezie odchodzi konieczność zmywania wielu naczyń lub zatrudniania ekipy, która miałaby wykonywać te czynności;
- możliwość personalizacji - podkładki mogą mieć nadrukowaną ważną datę, imię osoby, dla której organizowane jest przyjęcie lub logo firmowe;
- wielofunkcyjność - podkładki mogą być wykorzystywane w wielu celach, zarówno jako tacka do podawania ciast jak i babeczek, ale także kanapek, koreczków, czy innych drobnych przekąsek;
- ekologia - wiele współczesnych podkładek wykonanych jest z naturalnych materiałów, które są biodegradowalne i nie przyczyniają się do niszczenia środowiska;
- higiena - podkładki są higieniczne, dlatego że po zakończeniu jedzenia danego tortu lub innej przekąski, można je wyrzucić i nie jeść cały czas z jednego talerza podczas kilkugodzinnej imprezy.
Jakie są rodzaje podkładek pod monoporcje?
Podkładki pod monoporcje występują przede wszystkim w kilku zróżnicowanych wielkościach i kształtach. Tak zwaną ‘’bankietówkę’’ można zamówić w formie prostokątnej lub okrągłej. Najbardziej popularne rozmiary podkładek prostokątnych to: 10x6,5 oraz 9x5 cm, natomiast średnice podkładek okrągłych to: 5, 8, 10 i 12 cm. Podkłady pod monoporcje występują najczęściej w neutralnych kolorach, które pasują do stylu każdej imprezy i do dowolnej oprawy stołu. W swojej ofercie posiada je wiele sklepów, między innymi producent opakowań kartonowych.